Judecându-i pe alții
Recunoașterea faptului că am judecat și de ce este primul pas către o cale de compasiune.
Deși este uman să evaluăm oamenii pe care îi întâlnim pe baza primelor impresii, concluziile la care ajungem sunt rareori neafectate de propriile temeri și de propriile noastre preconcepții. În plus, judecățile noastre sunt adesea incomplete.
De exemplu, bogăția poate părea o dovadă a faptului că un individ este răsfățat, iar sărăcia poate fi văzută ca un semnificant al lenei - niciuna dintre ele nu poate fi adevărată. În centrul tendinței de a clasifica și critica, găsim adesea nesiguranță.
Depășirea nevoii noastre de a ne deosebi de ceea ce ne temem este o chestiune de înțelegere a rădăcinii judecății și reafirmarea angajamentului nostru față de toleranță.
Când ne surprindem gândindu-ne sau comportându-ne judecător, ar trebui să ne întrebăm de unde vin aceste judecăți.
Trăsăturile pe care sperăm că nu le posedăm ne pot instiga criticile atunci când le vedem la alții, deoarece judecata ne îndepărtează de aceste trăsături. Odată ce ne recâștigăm echilibrul, ne putem consolida mentalitatea deschisă, punând sentimentele în cuvinte.
Să ne recunoaștem că am judecat și că am identificat rădăcina judecăților noastre, este primul pas către o cale a compasiunii. Recunoașterea faptului că ne limităm conștientizarea prin evaluarea critică a celorlalți poate face mult mai ușor trecerea după impresiile noastre inițiale.
Judecățile rareori lasă loc pentru posibilități alternative.
Maica Tereza a spus: „Dacă judeci oamenii, nu ai timp să-i iubești”.
Dacă ne grăbim să judecăm pe alții, uităm că ei, ca și noi, sunt ființe umane.
Deoarece rareori știm ce drumuri au parcurs oamenii înainte de o întâlnire comună sau de ce au intrat în viața noastră, ar trebui să le oferim întotdeauna celor pe care îi întâlnim darul unei inimi deschise.
Făcând acest lucru ne permite să înlocuim critica bazată pe frică cu apreciere, deoarece ne putem concentra apoi din toată inima asupra scânteii binelui care arde în toate sufletele umane.
preluat de pe DailyOm.
traducere si adaptare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu